Jinekolojik muayene nasıl yapılır?

40
0
gebelikte yüz için kullanılan jel tavsiyeleri

Herhangi bir rahatsızlık olmasa bile yılda bir kere her kadının yaptırması gereken muayenedir. Düzenli olarak yapılan bu muayene sayesinde erken teşhis konularak bazı hastalıklardan korunma oranın da önem taşır. Jinekolojik muayene kadın hastalıkları şikâyetleriyle veya gebelikle ilgili hastalarda kadın hastalıkları ve doğum uzmanları tarafından yapılır.

Jinekolojik muayene 1 veya 2 dakika süren bir muayenedir. Daha önce hiç jinekolojik muayene olmayanlar da çekinme korkma olabilir. Ancak korkulacak bir durum söz konusu değildir.

Jinekolojik muayene adet zamanında ve adet bitmişken yada başlamamışken yapılır. Adetliyken yapılmamasının nedeni kanamadan dolayı rahim ağzının net görülemeyeceğinden kaynaklıdır. Her kontrolde olduğu gibi doktor hasta hakkındaki bütün bilgileri alır. Daha önce düşük yaptıysanız, adet sürenizi, doğumlar ve ameliyatlar gibi bütün bilgileri öğrenir. Unutmayın ki bu konuşmaların tamamı doktorunuzla sizin aranızda kalır. Bu nedenle doktorunuzun sorduğu bütün sorulara doğru ve net cevap vermenizde fayda vardır.

Görüşmeler tamamlandıktan sonra jinekolojik muayene masasında ilk muayene yapılır. Hasta belden aşağısı tamamen soyunmuş halde masaya yatar ve üstü örtülü bir şekilde bekler. İlk önce doktor tarafından karın bölgesinde her hangi bir ameliyat izi var mı diye gözlem yapılır. Sonrasında ise spekulum muayene yapılır. Spekulum denilen bu adet metal veya plastik olabilir. Hasta kendini gevşek ve rahat bırakırsa hiçbir acı hissetmez. Bu aletle vajina içindeki akıntı gözlemlenir. Bakire hastalarda spekulum muayenesi kesinlikle yapılamaz.

Spekulumdan sonra elle muayene yapılır. Rahim ve yumurtalık etrafındaki patolojileri elle değerlendirmek için doktorunuz myom veya kist benzeri yapıları elle daha rahat hissedebileceğinden kaynaklıdır. Bakire hastalarda vajinal yolla elle muayene de yapılamayacağı için rektal muayene yapılır.

Jinekolojik muayenenin aşamaları şu şekildedir:

Dıştan gözle değerlendirme (inspeksiyon),
Spekulum muayenesi (Aletle vajina içine bakma),
Gerekli durumlarda smear testi ve vajinal kültür alınması,
Parmakla muayene (Vajinal Tuşe),
Alttan ultrason (Bakirelerde karından ultrason).

Nasıl Buldunuz ? Puanla
[Total: 1 Average: 5]

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz